Zeehondencreche

Maatschappelijk en sociale doelen in Nederland

Vanaf de oprichting van de Zeehondencrèche in 1971 vangt Lenie 't Hart zieke en gewonde zeehonden op in Pieterburen. Het opvangcentrum heeft zich inmiddels van een eenvoudige "crèche" voor jonge zeehonden ontwikkeld tot een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd zeehondenziekenhuis dat werkt met alle bijbehorende faciliteiten zoals quarantaines, een laboratorium, een apotheek en alle denkbare onderzoeksapparatuur. Alle opgevangen zeehonden worden na een verblijf van enkele weken tot maximaal enkele maanden weer uitgezet in zee. Geen enkel dier blijft in gevangenschap en er wordt zeker niet met zeehonden gefokt.

Als eerste dierenopvangcentrum ter wereld heeft de Zeehondencrèche in 2004 het ISO 9001-2000 kwaliteitskeurmerk behaald. Dat geeft aan dat de bedrijfsvoering optimaal transparant is: een garantie voor de kwaliteit van het werk. Het belangrijkste in de crèche is de dagelijkse zorg voor en medische behandeling van de aanwezige zeehonden. Daar gaat alle aandacht van de dierenartsen en zeehondenverzorgers naar uit. Of het nu gaat om huilers, zieke of gewonde zeehonden, ieder dier krijgt maximale aandacht en alles is erop gericht om ervoor te zorgen dat de opgevangen dieren zo snel als mogelijk is weer gezond en sterk terug kunnen naar hun eigen leefgebied: de zee.

De opgedane kennis door het directe contact met opgevangen zeehonden en de ruime ervaring met de problemen die de dieren in zee ondervinden hebben de basis gelegd voor uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. In samenwerking met verschillende Nederlandse en buitenlandse onderzoeksinstituten is in de afgelopen jaren heel veel wetenschappelijk onderzoek verricht. De twee biologen van de Zeehondencrèche voeren ieder jaar diverse projecten uit en begeleiden nog meer onderzoek van studenten en stagiaires die gedurende enkele weken of maanden meewerken in de crèche.

Om zoveel mogelijk mensen te informeren over het werk van de Zeehondencrèche en de problemen van de zeehond en zijn milieu wordt er in het bezoekerscentrum door middel van rondleidingen, een vaste expositie, de confrontatie met de zeehondenzorg en diverse informatiefilms voorlichting gegeven. Altijd lopen er medewerkers rond die antwoord kunnen geven op de meeste vragen. Iedere dag van het jaar biedt de Zeehondencrèche bezoekers zo de gelegenheid kennis te nemen van alles wat er met zeehonden en hun leefgebied aan de hand is en wat de crèche er aan doet om die situatie te verbeteren.

Meer informatie: www.zeehondencreche.nl

Bekijk de video

Promoot dit goede doel